2020-06-04 10:05:36• hírek • Bede Emőke

Míg a halál el nem választ. Vagy mégsem?

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

„Higgy nekem, már öt váláson vagyok túl. Tudod mit jelent ez? Hogy öt alkalommal hittem a szerelemben” – hangzott el napjaink egyik legnépszerűbb sorozatában, A Nagy pénzrablásban (La casa de papel). Azonban nem csak a Pedro Alonso által megformált karakter, hanem bizony több Szatmár megyei is elmondhatja ezt magáról, hiszen nálunk is vannak olyanok, akik már többedik alkalommal mondják ki a boldogítónak hitt igent, majd vonják vissza azt évekkel később. De vajon hány házasságkötés végződik válással Szatmár megyében? Tényleg olyan sokan bontják fel az elvileg egész életre szóló esküt? Nos, mi megnéztük.

Az Országos Statisztikai Hivatal (INS) adatai szerint Szatmár megyében 2019-ben összesen 2 093 házasságot kötöttek, megyénk városaiban 1023-at, vidéken pedig 1070-et. A frigyre lépő férfiak közül 1773-an első alkalommal mondták ki a boldogító igent, 299-en már másodszor járultak az anyakönyvezető elé, 18-an harmadjára is adtak egy lehetőséget a házasságnak, 2-en negyedjére is szerencsét próbáltak, és akadt a Szatmár megyei házasulandók között egy olyan leendő férj is, aki tavaly immár ötödjére találta meg „élete szerelmét”, akivel összekötné életét. A menyasszonyok közül senki sem büszkélkedhet ilyen teljesítménnyel, a hölgyek körében a rekordot az a két nő tartja, akiknek ujjára immár negyedik alkalommal húztak karikagyűrűt. Amit a Szatmár megyei frigyre lépőkről még tudni érdemes, hogy a férfiak átlagéletkora 2019-ban 32,8 év volt az első házasságkötés pillanatában, a nőké pedig 29,5.


Azonban az, hogy valaki hivatalosan is összekötötte életét szerelmével, nem feltétlenül jelenti azt, hogy a pár egészen addig együtt marad, míg „a halál el nem választ.” Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a tavalyi évben 563 esetben döntöttek úgy a felek Szatmár megyében, hogy inkább külön utakon folytatják tovább életüket. Érdekes adat ezzel kapcsolatban, hogy sokkal inkább városon jellemző a kapcsolat ilyen jellegű megszakítása: a tavalyi évben regisztrált válások mintegy 57 százalékát a városi hivatalokban jegyezték be.


De hogy hány év után döntenek úgy az elhidegült felek hogy inkább hivatalosan is felbontják öröknek hitt szerelmük szerződését? Nos, a statisztikai adatok szerint a tavalyi év során 30 197 válást regisztráltak az országban, és ezek közel 26 százalékában (8038 eset) a felek már 20 vagy még annál is több éve voltak házasok. A válótársak 19 százaléka 10-14 évvel korábban mondta ki az immár nem túl boldog igent, kb. 13 százalékuk pedig 15-19 évig bírta a kapcsolatot. Érdekességképp eláruljuk azt is, hogy 2018-ban 695 olyan házasságot is regisztráltak az országban, mely még egy évig sem tartott.


Az Országos Statisztikai Hivatalnak köszönhetően emellett azt is tudjuk, hogy milyen okok vezettek odáig, hogy a házastársak inkább a válás mellett döntöttek, bár ezt megyére lebontva nem közlik. A válások két harmada a 202/2010-es törvénynek megfelelően, a felek közös megegyezésén alapszik (20404 eset), de a válóokok között gyakran bukkan fel a hűtlenség (730), a fizikai erőszak (430) és az alkoholizmus (471), illetve ezek együttes jelenléte (876) is. További 7286 alkalommal pedig olyan okok miatt bontották fel házasságukat a felek, melyek ezen kategóriák egyikébe se sorolhatók.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: